Hoe breng ik meer structuur in mijn thuiswerkdag?

Thuiswerken blijft ook de komende weken nog de norm. Dit vergt heel wat organisatie en inspanningen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je thuiswerkdag van een leien dakje loopt? We delen graag enkele tips.

1.   Begin je thuiswerkdag zoals een gewone kantoordag

Zet je wekker op het normale uur. Je hebt dan voldoende tijd om je eigen ochtendrituelen rustig te doorlopen zodat je fris en monter én zonder stress aan je thuiswerkdag kan beginnen.

Blijf ook zeker niet in je pyjama zitten, maar kleed je aan alsof je ‘echt’ naar het werk gaat. Je weet immers nooit of je een onverwachte videocall krijgt.

2.   Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

In onze vorige blogpost haalden we reeds aan dat je bij het thuiswerken best kiest voor een plek/ruimte waar je geconcentreerd en rustig kan werken. Denk ook aan de volgende zaken:

  • Heb je geen aparte ruimte ter beschikking? Zorg dan dat je jezelf tijdens je thuiswerkdag installeert op een plaats waar je zo weinig mogelijk afleiding hebt van andere gezinsleden, televisie, enzovoort.
  • Zet de meldingen van je smartphone op stil als meldingen van bepaalde apps (zoals bijvoorbeeld Facebook, Whatsapp, … ) je storen.

3.   Maak een duidelijke planning op voor jezelf

Begin je dag (of de avond voordien) met het opstellen van een planning of to do-lijstje voor je thuiswerkdag. Dit brengt namelijk rust in je hoofd en het geeft een positief gevoel als je een taak voltooid hebt.

Door het maken van een planning of lijstje kan je bovendien zorgen voor voldoende afwisseling binnen je taken zodat je gefocust blijft en niet steeds eenzelfde taak uitvoert.

4.   Maak eventueel ook een planning op voor je kinderen

Heb je je eigen planning opgesteld? Geef dan ook zeker aan je huisgenoten door wanneer je niet beschikbaar bent.

Heb je kleine kinderen thuis? Maak dan aan de hand van een duidelijke planning met pictogrammen/afbeeldingen duidelijk wanneer je aan het werk bent en welke taken/opdrachten/activiteiten ze op bepaalde tijdstippen kunnen doen. Probeer ook in hun planning zoveel mogelijk afwisseling te steken zodat de verveling niet toeslaat en jij rustig kan verder werken.

5.   Zorg voor voldoende pauzes en beweeg

Net zoals op kantoor is het tijdens je thuiswerkdag belangrijk om korte pauzes in te lassen. Dat kan je op één van deze manieren doen:

  • Strek je benen even;
  • Ga even naar het toilet of naar een andere kamer;
  • Haal jezelf een lekkere kop koffie;
  • Neem je lunchpauze niet aan je werkplek. Dit zorgt er namelijk voor dat je ogen wat rust krijgen en dat je kunt ontspannen;
  • Ga lekker even buiten een frisse neus halen;
  • Neem je pauze in een andere ruimte.

6.   Pas de werkblokken van je thuiswerkdag aan indien je job dit toelaat

Als je job dit toelaat, kan je eventueel in samenspraak met je werkgever bespreken om je werk tijdens je thuiswerkdag andere tijdstippen uit te voeren.

Ben je bijvoorbeeld een echte ochtendmens en zijn de ochtenduren jouw productiefste uren van de dag? Overweeg dan om vroeger aan je werk te beginnen.

Eisen je kinderen de aandacht op en kan je pas rustig aan de slag als de kinderen in bed liggen? Verplaats dan indien mogelijk een werkblok naar de avonduren zodat je door de dag tijd kan doorbrengen met je kinderen.

Interesse?

Vraag een vrijblijvende analyse aan, waarbij onze experts uw situatie volledig onder de loep nemen en advies op uw maat geven.

Vraag uw vrijblijvende analyse aan
Contact