Brandveiligheid: zorg voor een veilige eindejaarsperiode in je woning of bedrijf

De feestdagen staan bijna voor de deur en dat betekent dat veel mensen de nodige voorbereidingen treffen om bepaalde ruimtes gezelliger aan te kleden met kerstbomen of sfeerverlichting. Maar hoe zorg je voor een brandveilige opstelling van je kerstversiering en elektrische toestellen zodat je samen met je gezinsleden of collega’s kan genieten van de eindejaarsperiode? Wij delen alvast enkele tips om de brandveiligheid in je woning of organisatie te verhogen.

Brandveiligheid: 7 belangrijke tips

  • Kies een goede locatie voor je kerstboom

Zorg ervoor dat je kerstboom of andere -versieringen niet op een brandvluchtroute staan, zodat je bij brand snel de benen kan nemen. In geval van brand heb je namelijk slechts een 3-tal minuten de tijd om het gebouw veilig te verlaten.

Je plaatst je kerstboom ook best niet in de buurt van warmtebronnen of open haarden omwille van brandgevaar. Indien mogelijk plaats je je kerstboom en andere elektrische versieringen/toestellen in een ruimte dichtbij een rookmelder. Een rookmelder zorgt ervoor dat je snel verwittigd wordt in geval van brand en kan dus levens redden. Zo’n rookmelder is trouwens essentieel voor de brandveiligheid van je woning of bedrijfsgebouw.

  • Verzorg je kerstboom, of kies een kunstkerstboom

Ga je voor een echte kerstboom? Vergeet dan zeker niet om de kerstboom op tijd en stond water te geven zodat de takken en naalden niet zo snel kunnen uitdrogen. Een kerstboom die droog is, kan namelijk vlugger vuur vatten. Een kunstkerstboom vat minder snel vuur.

  • Controleer je kerstverlichting

Geen boom zonder kerstverlichting natuurlijk. Controleer vooraleer je de kerstverlichting in de boom hangt of de verlichting nog in goede staat is. Merk je beschadigingen aan de bedrading of lichtjes? Kies dan voor een nieuwe verlichting, in plaats van deze te herstellen. Je geeft best de voorkeur aan LED-verlichting omdat dit type verlichting minder warmte afgeeft. Dat kan de brandveiligheid alleen maar ten goede komen.

  • Extra brandveiligheid: trek de stekker uit

Ben jij de laatste die het bedrijf of de woning verlaat? Trek dan de stekker van de kerstverlichting uit het stopcontact.

  • Let op met kaarsen

Wil je de ruimte ook voorzien van kaarsen? Zorg er dan voor dat deze stabiel staan en dat ze niet in de buurt van brandbare stoffen (zoals bijvoorbeeld gordijnen) geplaatst worden.

  • Denk aan de brandveiligheid bij het koken

Kies je als kerstdis voor fondue, gourmet of raclette of maak je gebruik van een frietketel? Plaats de toestellen op een stabiele plek, niet in de buurt van je kerstboom. Let er op dat niemand kan blijven struikelen achter de stekker of snoer van het toestel en houd kinderen uit de buurt.

  • Neem je voorzorgen

Zorg dat je over een brandblusdeken en/of brandblusapparaat beschikt, zodat je in geval van brand snel kan schakelen.

Met deze tips in je achterhoofd kan je de brandveiligheid tijdens de kerstperiode aanzienlijk verhogen. Zo ga je met een gerust hart de feestdagen tegemoet en kan je al eens nadenken over een goed voornemen voor 2021, bijvoorbeeld je woning of bedrijf voorzien van de nodige branddetectie.  

Wij wensen je alvast een prettige en veilige eindejaarsperiode toe!

Interesse?

Vraag een vrijblijvende analyse aan, waarbij onze experts uw situatie volledig onder de loep nemen en advies op uw maat geven.

Vraag uw vrijblijvende analyse aan
Contact