Thuiswerk? 5 tips voor een ergonomische werkplek

In veel bedrijven besteedt men aandacht aan ergonomisch werken. En terecht, want het draagt bij tot productiviteit én het voorkomt heel wat lichamelijke klachten zoals nek- en rugpijn, pijn in de polsen, enzovoort. Hoe zorg je ervoor dat je ook in je ‘home office’ de regels van de ergonomie zoveel mogelijk kan toepassen? Wij geven je graag enkele tips om thuis je werkomstandigheden te optimaliseren.

1.   Ga voor een rustige werkplek of een afzonderlijke ruimte

Kies voor een plek/ruimte waar je rustig en geconcentreerd je taken kan uitvoeren. Ben je in deze coronatijden niet alleen thuis, spreek dan duidelijk met je partner/kinderen af wanneer je aan het werk bent.

Heb je kleine kinderen in huis? Werk dan eventueel met een pictogrammenplanner waarbij je duidelijk aangeeft wanneer er gewerkt wordt en wanneer er tijd is om te spelen.

2.   Zorg voor een goede lichtinval op je werkplek

Heb je verschillende ruimtes of plekken waar je kan werken? Ga dan voor de plek/ruimte die voorzien is van voldoende omgevingslicht en waar je eventueel nog extra verlichting kan aansteken indien nodig.

Het daglicht kan best langs de zijkant binnenschijnen zodat je niet te maken krijgt met tegenlicht of verblinding. Hierdoor raken je ogen minder snel vermoeid.

3.   Denk aan ergonomie: plaats je scherm op de juiste hoogte

Werk je op je computer, zorg er dan voor dat je beeldscherm op de juiste afstand en hoogte staat. Dat zal je ergonomie ten goede komen! Denk daarbij aan de volgende zaken:

  • Idealiter staat je beeldscherm op armlengte van je gezicht.
  • Zorg dat de bovenrand van het scherm zich op ooghoogte
  • Heb je een laptop? Dan kan je die verhogen door er iets onder te plaatsen zoals een stapel boeken of een stevige doos. Zo komt je scherm op een aanvaardbare hoogte, kan je ergonomisch werken en krijg je geen nekklachten. Let wel steeds op voor oververhitting als je iets onder je laptop plaatst.

4.   Besteed voldoende aandacht aan een ergonomische zithouding

In de ideale situatie beschik je over een verstelbare bureaustoel, al leert de praktijk ons dat we thuis vaak niet over dergelijk zitmateriaal beschikken. Gelukkig zijn er enkele tips waardoor je alsnog een ergonomische zithouding kan aannemen:

  • Is je stoel te hoog en kan je je voeten niet plat op de grond zetten? Plaats dan een (schoen)doos onder je voeten.
  • Plaats een kussen achter je rug als de rugleuning van je stoel niet goed aansluit bij je rug. Op deze manier kan je je (onder)rug de nodige ondersteuning geven.

5.   Verhoog de ergonomie met extra hulpmiddelen

Werk je met een laptop, opteer er dan voor om een apart toetsenbord en muis te gebruiken. Dit zal je gebruiksgemak aanzienlijk verhogen.

Moet je tijdens je werk veel bellen? Kies dan eerder voor een headset in plaats van de klassieke telefoon. Zo hoef je niet langer de hoorn tussen je schouder en je oor te houden en zal je nek je dankbaar zijn.

Wil je graag meer tips en tricks rond thuiswerk? Blijf dan zeker onze blog volgen. In onze volgende post vertellen we je hoe je meer structuur kan brengen in jouw thuiswerkdag(en).

Interesse?

Vraag een vrijblijvende analyse aan, waarbij onze experts uw situatie volledig onder de loep nemen en advies op uw maat geven.

Vraag uw vrijblijvende analyse aan
Contact